Η LiveU απλοποιεί και αναβαθμίζει τις ζωντανές μεταδόσεις μέσω του 5G

Η PTS τον Απρίλιο του 2021, προμήθευσε τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με τη νέα μονάδα LU800-Pro της LiveU, καθιστώντας τον, τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα που υποστηρίζει τη ζωντανή μετάδοση προγράμματος με τη χρήση του δικτύου 5

και την δυνατότητα παραγωγής σε Ultra High Definition (UHD).

Καθώς η ζήτηση για live video έχει εκτοξευθεί και πολλοί οργανισμοί έχουν δημιουργήσει εσωτερικά κανάλια μέσω εφαρμογών όπως το Vimeo, Kaltura και Brightcove αλλά και τα social media.

Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πλέον καλύπτει σχεδόν κάθε περιοχή της χώρας, επιτρέποντας όχι μόνο την άμεση λήψη ειδήσεων, αθλητικών γεγονότων και άλλων πληροφοριών, αλλά και την άμεση ανάρτηση περιεχομένου σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Η ύπαρξη του Δικτύου δεν εξασφαλίζει την αδιάλειπτη μετάδοση βίντεο από ένα κινητό τηλέφωνο. Εκεί ακριβώς υπεισέρχεται η τεχνολογία bonding προκειμένου να δώσει την ασφαλή και αξιόπιστη λύση.

H τεχνολογία bonding συνδυάζει 2 ή περισσότερες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και τις ενώνει δημιουργώντας μεγαλύτερο bandwidth και καλύτερη ποιότητα σήματος προσφέροντας έτσι βίντεο υψηλής ποιότητας. Η LiveU πρωτοστάτησε στην τεχνολογία cellular bonding χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη τεχνολογία LRT.

Το LRT, (LiveU Reliable Transport), επιτρέπει αξιόπιστη, ζωντανή ροή βίντεο, live video streaming με χαμηλή καθυστέρηση έως 0,5sec, μέσω μη εγγυημένων δικτύων IP και εξασφαλίζει αξιόπιστη μεταφορά ακόμα και μέσω των πιο αναξιόπιστων δικτύων - επιτρέποντας την εκπομπή ζωντανού περιεχομένου ακόμα και στις πιο  απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Η LiveU αναπτύσσει τη ζωντανή μετάδοση περιεχομένου από το 2006. Με τα βελτιωμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τα νέα της προϊόντα, έχει εξελίξει τις υπηρεσίες της έκτοτε.

Το LU800 είναι μια φορητή συσκευή μετάδοσης σε μεγέθους μικρού κουτιού που βγήκε στην αγορά το καλοκαίρι του 2020. Μπορεί να μεταδώσει ποιότητα εικόνας 4Kp60 ή έως τέσσερα ταυτόχρονα προγράμματα 1920 x 1080 60P HDR από μία μόνο συσκευή, ενώ υποστηρίζει έως και οκτώ μόντεμ 5G. Το LU800 διαθέτει μια προαιρετική δυνατότητα που επιτρέπει τον έλεγχο μέσω IP έως και τεσσάρων καμερών PTZ. Φανταστείτε ένα γεγονός που πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε μέρος. Μια επιλογή είναι να σταλεί μια εταιρεία παραγωγής - ένα συνεργείο με μεταφερόμενο σύστημα παραγωγής – Μίξη εικόνας/ήχου, κάμερες, χειριστές - ή, να χρησιμοποιηθεί ένα μόνο LU800 με τέσσερις κάμερες PTZ οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν από ένα μόνο άτομο, από το σύστημα παραγωγής που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του σταθμού. Απλώς αξιοποιείται η υφιστάμενη υποδομή παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής του προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής του  ΣΚΑΪ TV “ Η συνεργασία της LiveU με την PTS, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα καινοτομίας στην εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G διαθέτοντάς μας πρωτοποριακές λύσεις, υψηλή ποιότητα, αξιοπιστία και τεχνολογικές δυνατότητες. Το LU800 είναι ιδανικό για παραγωγή video σε ποιότητα UHD ακόμα και κάτω από απαιτητικές συνθήκες».

Για τον ΣΚΑΪ, αποτελεί μια νέα τεχνολογική πρόκληση, προάγγελο μιας εποχής που σύντομα θα ακολουθήσει.  Με αξιοπιστία και ευκολία, μπορεί να καλύπτει εξωτερικές μεταδόσεις ειδήσεων και αθλητικών γεγονότων στην καλύτερη ποιότητα, αξιοποιώντας όλα όσα προσφέρει η τεχνολογία 5G, και προσφέροντας στο κοινό του μια νέα εμπειρία θέασης.